Een dag ‘Uniek Sporten’ in Varsseveld
Ronde van de Achterhoek biedt platform aan mindervalide sporters
door Eric Klop
VARSSEVELD – Tristan Bangma wint met zijn voorrijder de titel in de tandemklasse voor visueel gehandicapten. Een paar uur later trekt regerend Olympisch kampioen Mitch Valize aan het langste eind in zijn categorie bij het handbiken voor sporters met een lichamelijke beperking. Twee van de vele winnaars die de KNWU afgelopen zaterdag noteert tijdens het NK paracycling in Varsseveld.
De kampioenschappen maken deel uit van een hele dag Uniek Sporten, een van de drie zogenoemde side-event van de Ronde van de Achterhoek waarin een maand geleden talentvolle maar ook gevorderde wielrenners om het hardst en behendigst door de regio koersten. Vandaag zijn zowel mindervalide sporters met een KNWU-licentie als recreatieve toerrijders met een beperking van de partij. Zij banen zich met behulp van een keur aan aangepaste rijwielen een weg op een daartoe afgezet parcours op het Varsseveldse bedrijventerrein Hofskamp Oost. Het pand van de firma Van Raam, niet toevallig gespecialiseerd in de fabricage van aangepaste fietsen in alle soorten en maten, vormt het episch centrum van de wedstrijden en tourritten.
Hoewel burgemeester Otwin van Dijk en zijn vrouw in de loop van de middag een kijkje komen nemen, laat het aantal toeschouwers verder te wensen over. “Was de publiciteit voor het evenement wel in orde?”, vraag pr-vrouw Herlinde ter Maat zich af. Welnee, daarmee zat het wel snor. De mottige miezer misschien, die zich met name in de ochtenduren niet bepaald onbetuigd laat? Tja, zo tegen twaalven, wanneer de tandem- en cyclingrenners zich aan de start verzamelen voor een gezamenlijke race over een uur en vijf ronden, is het nagenoeg droog…
Aandacht
Laten we eerlijk zijn, paracycling is wat anders dan een ‘gewone’ wielerkoers, zeker als de hoeveelheid deelnemers per categorie soms wel héél erg beperkt is. Topsport, dat wel, maar waarin slechts een enkeling enige faam heeft weten te verwerven dankzij aandacht die de televisie eens per vier jaar schenkt aan de Paralympics. Zo hebben wij nog actieve herinnering aan Mitch Valize die vorig jaar Olympisch handbike-goud opstreek. Of cycler Daniel Abraham, Olympisch kampioen in 2016 nadat de twee koplopers elkaar vlak voor de eindstreep in de wielen reden. Ook hij schreef zich in voor het NK in Varsseveld, maar heeft zich gisterenavond om onbekende redenen helaas afgemeld.
Dat publiek slechts mondjesmaat is op komen dagen kan Gerard van Balveren, de onvermoeibare voorzitter van het organisatiecomité, nauwelijks deren. “De doelstelling is om parasporters een uitdagend platform te bieden”, zegt hij. “We werken als Ronde van de Achterhoek dan ook samen met ‘Achterhoek in Beweging’. Dit initiatief is van mening dat deze activiteit mooi aansluit bij de sportieve activiteiten en ontwikkelingen die in de regio gaande zijn: aandacht voor breedtesport, sportvereniging en, met het oog op inclusie, unieke sporters. Dáár is het ons deze zaterdag om te doen.” “Want onderschat deze sporters niet!”, zegt Herlinde ter Maat even later. “Mensen die over enorme veerkracht beschikken waarmee zij soms uit een diep dal wisten te komen of die het anderszins lichamelijk of mentaal niet meezit.”
Voorprogramma
Het voortouw dat hij en zijn medebestuursleden ter zake namen had vorig jaar zijn oorsprong als voorprogramma van de Ronde van de Achterhoek. Een dag voor de koers, ook in Varsseveld en op een deel van het parcours waar toen de start- en finishlijn van de wielerkoers was getrokken. Dat bleek vanwege de soms hobbelige bestrating, verkeersdrempels en andere obstakels echter niet geheel van gevaar ontbloot. Dus kozen de organisatoren voor een 1600 meter lang circuit op het bedrijventerrein. Van Balveren: “Strak geasfalteerd en ten behoeve van de vele vrachtwagens die hier normaliter af en aan rijden lekker breed.”
Hoewel snelheden met name in de tandemrace soms oplopen tot tegen de vijftig kilometer per uur, blijven ongelukken in alle categorieën dan ook uit. Toeschouwers of niet, er wordt met man en macht gestreden om de zege. Een nationale titel komt altijd in de KNWU-boeken. Bovendien biedt deelname voor iedereen kans op meer. Zo deed vorig jaar aan de handbike-races een tweetal recreanten mee die thans een licentie op zak hebben en vandaag voor een plekje in de boeken van de wielerbond gaan. Trouwens, de KNWU-wedstrijden zijn dusdanig officieel, dat voor enkele na loting geselecteerde deelnemers een dopingcontrole in het verschiet ligt. Herlinde ter Maat, van de pr, dient daartoe als een der begeleiders. Zij wijst een te checken sporter wat en waar te doen. “Een soort plasmaatje”, noemt zij zichzelf lachend.