Coen Vermeltfoort NorgWie de opvolger van Cees Bol wordt als winnaar van de Ronde van de Achterhoek? Dat weten we zondag uiteraard pas. De topfavoriet voor de zege kunnen we echter al wel vast noemen. Na zijn overwinning in de Slag om Norg afgelopen zondag is dat Coen Vermeltfoort. Sterker nog, dat was hij wellicht ook zonder die zege al wel. De 31-jarige renner won dit seizoen onder meer al de Ster van Zwolle, de Ronde van Groningen en de Dorpenomloop van Drenthe. Met het Alecto Cyclingteam gaat Vermeltfoort zondag opnieuw voor de winst.

Zijn zege in de Slag om Norg was een bijzondere voor Vermeltfoort. Het was zijn eerste overwinning in een UCI 1.1 koers, sinds hij in 2008 de Ronde van Drenthe won. Toen als renner van het opleidingsteam voor Rabobank, waarna hij in de jaren erna onder meer voor de grote Rabo-ploeg uitkwam en de afgelopen twee seizoenen bij Roompot-Nederlandse loterij reed. Of deze zege dan mooier was dan die van ruim elf jaar terug? "Dat is heel moeilijk te zeggen", stelt Vermeltfoort. "Toen stond ik voor mijn gevoel aan het begin van een heel mooie carrière. Dat was een beetje het startschot."

En of het dat was, want Vermeltfoort boekte in 2008 nog eens zeven internationale overwinningen. "De Ronde van Drenthe was dat jaar de eerste wedstrijd die ik won en er volgden er nog veel meer. Het leek alsof ik de wereld aankon. Sinds die periode is, door meerdere omstandigheden, vervolgens niet gebeurd wat iedereen verwachtte wat er in zat. Dat ik daar toen als 20-jarig broekie een profkoers won was gewoon heel mooi. Maar de zege in Norg was ook heel mooi, omdat ik er toch heb kunnen laten zien wat ik in mijn mars heb. Ik ben er de afgelopen jaren dichtbij geweest om weer een profkoers te winnen. Het is mooi dat dat nu gelukt is."

'Niet alleen geluk hebben'
Net als in de Ronde van de Achterhoek werd in Norg over meerdere gravelwegen gereden. Vermeltfoort gaf in een interview aan dat hij vooraf al dacht dat zulke koersen hem goed zouden liggen, maar waarom was dat? "Ik denk dat ik best handig ben op de fiets", legt hij uit. "Een grote waaghals ben ik niet en ik rijd redelijk safe, maar ik heb vroeger altijd gecrosst en heb wel de controle en behendigheid. Dat is in zulke wedstrijden doorslaggevend."

Vermeltfoort weet wat hij moet doen als het om die onverharde stroken gaat. "Omdat het echt van die grindwegen zijn moet je wel weten wanneer en hoe je een bocht instuurt. Dat is anders dan op asfalt. Je moet niet te scherp insturen. Vaak is het daarbij belangrijk om te blijven trappen, zodat je druk weet te houden op je wielen. Het is wel anders dan crossen, maar de manier waarop je de bochten rijdt komt erg overeen met de cross. Ze zeggen vaak dat je in dit soort koersen geluk moet hebben. Dat moet je ook een beetje ja, maar ik ben er van overtuigd dat het niet alleen dat is. Als je weet waar je moet rijden, scherp bent en oplet, heb je er zelf veel invloed op."

Coen Vermeltfoort Norg 2'Niet doorslaan'
Zo staat voor Vermeltfoort en meerdere renners uit het peloton voor de tweede keer in ruim een week een wedstrijd met offroad delen op het programma. "Ik vind het leuk om die te doen, omdat ze me ook wel liggen. Dat het nu toevallig twee weekenden achter elkaar is, vind ik niet erg. Wat ik dat jaar wel heb gezien, is dat ze bijvoorbeeld ook in bestaande profwedstrijden en zelfs in een etappekoers plots gravelwegen in het parcours hadden zitten. Ik weet niet of we dat moeten willen. We moeten met zijn allen ook niet doorslaan. Iedere wedstrijd heeft zijn charme. In de Slag om Norg kiezen ze er bijvoorbeeld ook voor om niet over de daar zo bekende Drentse kasseien te rijden, terwijl we daar vlak langs rijden. Ze houden vast aan hun eigen identiteit."

'We starten om te winnen'
Een week na zijn zege in Drenthe gaat Vermeltfoort in de Achterhoek in ieder geval opnieuw opzoek naar de winst, wetende dat het in de afgelopen twee edities niet op een massasprint aankwam. "Ik hoop een beetje op een zelfde soort koers als in de afgelopen jaren. Je bent daarbij ook wel afhankelijk van het weer en omdat ik de afgelopen twee jaren deze koers niet gereden heb, weet ik ook niet precies hoe de stroken eruit zien. Als het smal is en er zitten bochten in, maakt het de koers wel zwaar. Dan zal het een slijtageslag worden. Dat was het in Norg ook. Een wedstrijd waar je constant vooraan moet rijden om uit de problemen te blijven. Wij starten als team om te winnen. Wie dat is maakt niet uit. Ik ben het vaak geweest dit jaar en dat is ook mijn rol in de ploeg, maar wij hebben meerdere kanshebbers."

Foto: Sportfoto.nl