Nieuws 2019 4De Ronde van de Achterhoek krijgt komende zondag 18 augustus hoe dan ook een sterke winnaar. Aan de wielerklassieker doen opnieuw vrijwel alle Nederlandse topteams en de beste landelijke clubteams mee. Zij starten om 12.30 uur in Doetinchem voor een koers over 200 kilometer. Rond 17.15 uur wordt de finish verwacht in Terborg. Dan moet duidelijk worden wie Cees Bol opvolgt als winnaar. Na zijn winst in 2018 maakte hij de overstap naar Team Sunweb. Voor die ploeg reed Bol onder meer al de Tour de France. Het geeft wel aan dat de winnaar in de Achterhoek van goeden huize moet komen. Vanaf 15.00 uur is de wedstrijd live te zien bij Omroep Gelderland.

Ook dit jaar is er natuurlijk Achterhoekse inbreng in de Ronde van de Achterhoek. De twee Achterhoekse ploegen Sensa-Kanjers voor Kanjers en Cyclingteam Achterhoek staan aan de start. Namens dat eerste team is Mark Schreurs één van de deelnemers. De renner uit Aalten, voormalig Nederlands kampioen bij de elite zonder contract, rijdt in de Ronde van de Achterhoek zijn afscheidswedstrijd. Vanuit diezelfde ploeg lijkt ook Wiebe Scholten een renner te zijn waarmee het peloton rekening moet houden.

Het zijn de continentale teams die opnieuw de meeste favorieten voor de zege aan de start brengen. Daarbij heeft het Alecto Cyclingteam met Coen Vermeltfoort wellicht wel de grootste favoriet in de gelederen. Hij won zondag de Slag om Norg, een wedstrijd op UCI niveau die net als de Ronde van de Achterhoek over off-road wegen gaat. Ivar Slik werd derde in die koers en zijn ploeg Monkey Town – à Bloc heeft naast hem nog twee favorieten in het team. Zo werd Rick van Breda vorig jaar tweede, terwijl het met Wim Kleiman ook de winnaar van 2017 binnen de gelederen heeft.

Gravelstroken en klinkerwegen
Net als bij de afgelopen edities wordt de Ronde van de Achterhoek gekenmerkt door de gravelstroken en klinkerwegen op het parcours. In totaal is voor 14,3 kilometer aan onverharde stroken in de route opgenomen. Tel daarbij op dat er nog heel wat klinkerwegen in het parcours zitten en dat er veel gedraaid en gekeerd moet worden en het is wel duidelijk dat de renners een flinke uitdaging krijgen. Niet voor niets kwamen bij de afgelopen edities ook steeds de sterkste coureurs naar voren. De kans op een massasprint lijkt dus klein. Komt die er wel dan zijn oud professional Wim Stroetinga (Vlasman Cyclingteam) en Arvid de Kleijn (Metec-TKH) enkele van de topfavorieten.

Zaterdag Ronde van de Achterhoek Toertocht
Een dag voor de wielerklassieker, wordt zaterdag 17 augustus de Ronde van de Achterhoek Toertocht al verreden. Die gaat eveneens over de gravelstroken en klinkerwegen. Deelnemers kunnen op drie verschillende locaties starten; in Aalten, Vorden en Doetinchem. Daarbij kunnen ze kiezen voor een hele ronde over 160 kilometer of een kortere route van 105 kilometer.

Foto: Sportfoto.nl