Mark Schreurs 1Hij werd Nederlands kampioen bij de elite zonder contract, won met het Sens-Kanjers voor Kanjers Cyclingteam de Clubcompetitie én was eens de beste in ‘zijn’ Ronde van Aalten. Zijn grootste overwinning vierde Mark Schreurs afgelopen weekend echter. Hij werd vader. Een andere periode in zijn leven breekt aan en dus sluit er ook een hoofdstuk. In de Ronde van de Achterhoek neemt de 29-jarige Schreurs volgende week zondag afscheid. “Ik ben blij dat ze me bij de ploeg de kans gunnen om in deze mooie wedstrijd afscheid te nemen.”

Schreurs reed in zijn carrière onder meer voor het Rucanor Line Cycling Team en Cyclingteam Jo Piels, maar keerde bij Kanjers voor Kanjers uiteindelijk terug binnen de Achterhoekse gelederen. “Ik ben blij dat ik altijd bij ploegen heb gereden waar het goed geregeld was en waar ik mijn draai kon vinden”, vertelt hij. “Bij Kanjers voor Kanjers gingen ze van start als een kleine vriendengroep, waar ze blij waren om de finish met een renner te halen. Daarna kwamen de successen met Nick Kweldam en werd ook de rest van het team steeds sterker. Ik ben niet altijd renner geweest vanaf het begin, maar heb de ploeg wel altijd op de voet gevolgd.”

Nieuws 2019 1En dus was het niet meer dan logisch, dat ook Schreurs uiteindelijk bij het Sens-Kanjers voor Kanjers Cyclingteam terecht kwam. Hij kijkt terug op een mooie tijd. “Als je ziet hoe het team nu geregeld is, doet dat niet veel onder voor continentale teams. Vanuit Sensa als hoofdsponsor is er ook het vertrouwen om langzaam te groeien. Maar het is ook echt een team. Het overlijden van Gijs Verdick was een zwarte kant. Zijn vader Adjo is echter nog steeds betrokken en gaat veel mee naar wedstrijden. Dat is wel typerend voor de Kanjers. Dat we alles willen doen voor elkaar. Er is ambitie, maar ook de Achterhoekse nuchterheid.”

'Je hebt ploeggenoten en je hebt Kanjers'
Bij het team ziet Schreurs ook echt die verbondenheid met elkaar. “Je hebt ploeggenoten en je hebt Kanjers, zeg ik altijd. Iedereen zet zich in. Iemand als Daan van den Esschert die altijd gereden heeft en nu ploegleider is. Maar ook Tjalling Reijmer. Die komt niet direct uit de Achterhoek, maar is nadat hij renner was wel betrokken gebleven als ploegleider en regelt dingen op de achtergrond.” Het zijn mensen die bij het team passen. “Er was eerder gewoon geen ploeg in de Achterhoek en er zijn ook niet heel veel renners, dus wanneer het niveau stijgt moet je verder kijken. We proberen echter wel vast te houden aan het oosten van het land. We zien dat renners uit de regio goed met elkaar overweg kunnen. Voor een renner aansluit voeren we ook goede gesprekken. Soms past het niet en dan houdt het ook op.”

Je zou bijna denken dat een ploegleider spreekt. Blijft Schreurs bij de ploeg betrokken? “Het is wel de bedoeling om wat te blijven doen ja”, zo zegt hij. “Maar wat, dat moeten we nog zien. Als renner ben ik, zeker toen Rens te Stroet er nog niet was, vaak een verlengstuk in koers geweest voor de ploegleiding. En in trainingsweekenden had ik vaak al een dubbele rol. Dan deed ik deels mijn training en ging ik ook over de routes. Die rol vond ik altijd wel erg leuk. Mijn ambitie als renner is misschien wel iets minder, maar het is mooi om de ervaring over te brengen. Daar haal ik ook voldoening uit.”

Mark Schreurs 2'Zou eigenlijk per direct stoppen'
Maar eerst staat er nog een koers gepland. De Ronde van de Achterhoek wordt de laatste voor Schreurs. “Ik stop omdat ik vader ben geworden. Eigenlijk zou ik per direct stoppen als dat gebeurde, maar nu zitten we zo dicht voor de Ronde van de Achterhoek dat ik toch nog graag wil rijden. Na een tijdje is alles mooi geweest en is het een mooi moment om afscheid te nemen. Laatst zei nog iemand tegen mij; het koersen wordt minder, maar het leven wordt mooier. Dat is wel de kern. Ik heb een mooie tijd gehad.”

In zijn thuisklassieker neemt de inwoner van Aalten dus afscheid. “De Ronde van de Achterhoek is gewoon een heel mooie koers en ik ben blij om hem te rijden. We hebben hem vorige week verkend en ik verwacht dat er niet veel renners zijn die in de eerste groep de finish halen. Individueel zal het voor mij lastig worden, zeker omdat mijn leven de komende week wel even op zijn kop staat, maar als team zijn we sterk. Wiebe Scholten zal het team denk ik nog wel een mooie afscheidscadeau willen geven en ook iemand als Jelle Johannink is sterk. Daarbij hebben we veel jonge jongens, zoals Joren Bloem en Sam Gademan, die ook goed van voren kunnen rijden én ervaring hebben in het veldrijden. Dat komt goed van pas in deze koers. Het parcours gaat slopend zijn. Ik heb benieuwd en hoop lang mijn rol te kunnen dienen.”

Foto's: Bovenste twee Sportfoto.nl, onderste Ronald Groot Roessink - Op de onderste foto passeert Mark Schreurs tijdens de Ronde van de Achterhoek zijn huis.