Nieuws 2019 1Tussen de startplaats in Doetinchem en de locatie van de finish in Terborg ligt hemelsbreed hooguit een kilometer of acht. Toch zal de Ronde van de Achterhoek op zondag 18 augustus heel wat meer kilometers kennen. Dat was natuurlijk al logisch, maar is nu zeker duidelijk nu de route online te vinden is op deze website. De renners kunnen hun borst natmaken. Ze gaan een 200 kilometer lange wedstrijd rijden, met onderweg onder meer dertien onverharde sectoren, die in totaal 14,3 kilometer lang zijn. Na de eerste finishpassage in Terborg zullen er nog drie plaatselijke omlopen van 8,9 kilometer verreden worden.

Het lijkt op voorhand al vast te staan dat in Terborg een sterke renner met de zege aan de haal gaat. Al kijken we alleen al naar de winnaars van de afgelopen twee jaar. Wim Kleiman verdiende na zijn zege in 2017 een contract bij het continentale team Monkey Town. Hij won vervolgens al een etappe in de internationale meerdaagse Tour of Antalya en schreef de Ronde van Zuid-Oost Friesland op zijn naam.

Cees Bol, de winnaar van vorig jaar, deed het zowaar nog een stuk beter. Toen hij in Gendringen won, had hij al een contract bij Team Sunweb op zak. Bescheiden beginnen bij de profs zou je zeggen? Niet voor Bol! Hij won in het voorjaar met Nokerere Koerse al een vooraanstaande Belgische klassieker, klopte in Californië vervolgens niemand minder dan Peter Sagan in de sprint en reed ook al naar een etappezege in de Tour of Norway, waar hij onder meer Alexander Kristoff achter zich hield.

Starten en passage in Doetinchem
Na het voorstellen van de teams aan het publiek, zal op 18 augustus om 12.30 uur het startschot klinken op het Simonsplein in Doetinchem. Dan volgt eerst een neutralisatie, met een ronde door de binnenstad van Doetinchem, waarna de koers na zo'n zes kilometer op de Liemersweg wordt vrijgegeven. Het pulbiek in de stad kan zich dan verheugen op nog een passage van de renners, want na vijftien kilometer rijdt het peloton Doetinchem weer binnen.

'Rondje Achterhoek'
Als de stad definitief verlaten is, beginnen de coureurs aan een tocht door de Achterhoek. Ze hebben de eerste onverharde strook van 2 kilometer dan overigens al in de benen. Via onder meer Keijenborg en Hengelo wordt koers gezet richting Vorden. Daar wachten drie van de langste en tevens als zwaarst ingeschatte gravelstroken. Kan er na zo'n vijftig kilometer dan al een eerste schifting gemaakt worden? De koers van vorig jaar liet wel zien dat er zeker mogelijkheden zijn om dat te doen. Via Groenlo, Winterswijk, Bredevoort en Aalten wordt koers gezet richting Terborg.

Lokale ronde
Via Ulft gaat het peloton richting Etten en Braamt, waarna Beek, Stokkum en 's-Heerenberg aan worden gedaan. Zo rijden de renners nog een extra lus, voor ze op de lokale ronde aankomen. Daarin wordt constant van Terborg naar Sivolde gereden en dan via Ulft en Etten weer naar Terborg. Tussen 16.37 en 16.47 uur wordt daarbij de eerste passage van het peloton aan de finish verwacht, waarna er dus nog drie ronden te rijden zijn. Tussen 17.13 en 17.25 uur moet vervolgens duidelijk worden wie in 2019 de overwinning in de Ronde van de Achterhoek pakt. Jij komt toch ook kijken?

Klik hier voor alle informatie over het parcours en de routekaarten.

Foto: Sportfoto.nl