HardlopenVoorafgaand aan de finish van de Ronde van de Achterhoek zal op zondag 18 augustus in finishplaats Terborg de Maron Achterhoek Run worden georganiseerd. Ook zal Achterhoek Onbeperkt worden georganiseerd, waarbij op het finish-parcours gefietst wordt door diverse duo-fietsen en andere aangepaste fietsen. In de omloop waarop de hardlopers actief zullen zijn, is ook de beklimming van de Paasberg opgenomen.

De Ronde van de Achterhoek start in de binnenstad van Doetinchem. In het kader van 600 jaar stadsrechten van Terborg, ligt daar de finish, nabij de Roode Leeuw. Voorafgaand zal het peloton tussen 16.30 uur en 17.30 enkele keren passeren. Tussen 13.30 en 15.30 uur wordt de Maron Achterhoek Run georganiseerd. Tijdens de Kids Run wordt een omloop van 1,6 kilometer gelopen. De overige deelnemers lopen drie omlopen, ofwel circa vijf kilometers.

Uniek aan de Maron Achterhoek Run, waarvan Maron Meubels en Keukens uit Terborg hoofdsponsor is, is de beklimming van de Paasberg. Met een stijgingspercentage van 20% is dit een flinke uitdaging voor de hardlopers. Die kunnen naast de algemene winst ook strijden in een sprintklassement en bergklassement. Atletico ’73 uit Gendringen zorgt voor de organisatie, gesteund door Argo Doetinchem, AVA Aalten en Archeus Winterswijk.

Achterhoek Onbeperkt
Om 11.00 uur beginnen de activiteiten in Terborg al. In samenwerking met Achterhoek in Beweging en alle vestigingen van Azora wordt Achterhoek Onbeperkt georganiseerd. Daarbij zijn onder meer ook wedstrijden voor Race Runners, Alinkers en Blind Runners. Wilco Giesen uit Silvolde is expert op dit gebied en daarom toegevoegd aan het bestuur van de Ronde van de Achterhoek. Ook de landelijke organisatie Hersenletsel on Tour en vergelijkbare partners worden voor deelname uitgenodigd. Een unieke kans voor sporters met beperking, die gratis kunnen deelnemen.

Azora is enorm blij met dit initiatief en ondersteunt Achterhoek Onbeperkt met haar organisatie. Voor de bewoners van verpleeg- en revalidatiecentrum Antonia in Terborg wordt het een dubbel feestelijke dag. Eerst kunnen zij zelf het parcours verkennen en ’s middags trekt de wielerkaravaan in de lokale omloop meerdere keren langs Antonia.