Beat Cycling Club 1Aan de Ronde van de Achterhoek doen op zondag 19 augustus vijfentwintig teams mee. Ploegen van het continentale niveau en van clubniveau. Maar wie zijn die ploegen eigenlijk en op welke renners moeten we letten? Wij lichten ze uit, zodat jullie bij de start van de koers in Groenlo weten wie de favorieten voor de zege zijn en welke renners je zeker in de gaten moet houden. Ditmaal aandacht voor BEAT Cycling Club, een uniek project in de wielersport. En hoewel in de naam het woord club voorkomt, is het toch één van de acht continentale teams op de startlijst.

BEAT Cycling Club is weldegelijk een club, maar dan toch ook met een andere insteek. "Professionele wielerploegen zijn op dit moment voor de continuïteit volledig afhankelijk van hoofdsponsors en voor de verdere ontwikkeling van de sport, moet dat veranderen", zo stelt oprichter Geert Broekhuizen op hun website. "Daarom wil ik graag de revolutie aan gaan en het op een andere manier organiseren. Vanuit een club met een eigen identiteit en betrokkenheid van leden. Om de fietser, de wielerfan en het bedrijfsleven de wielersport op het hoogste niveau van binnenuit laten te beleven."

Vanuit die club ontstond eerst al een baanploeg met daarin de drie Nederlandse topsprinters Theo Bos, Matthijs Büchli en Roy van den Berg. Veel nieuwer is het continentale team dat dit jaar voor het eerst haar opwachting maakte in het peloton. Een team dat op dit moment uit tien renners bestaat en dat met oud-bondscoach Egon van Kessel ook een zeer ervaren man achter het stuur heeft zitten.

Havik won Ronde van Overijssel
Twee overwinningen in UCI koersen pakte het team tot nu toe en daarvan was die van Piotr Havik toch wel de meest aansprekende. Hij schreef in mei namelijk de Ronde van Overijssel op zijn naam. En hoe! Havik was solo ontsnapt op tien kilometer van de finish, zag de Brit Harry Tanfield met nog twee kilometer voor de streep aansluiten en leek het vervolgens af te gaan leggen in de sprint. Havik wist echter toch nog een ultieme sprint uit de benen te persen en trok zo alsnog de winst naar zich toe.

Beat Cycling Club 2In de Ronde van de Achterhoek is Havik ook een renner die wat zou kunnen laten zien, maar het team kan op meer renners gokken. Renners met een verhaal ook en daar zijn Daniel Abraham Gebru en Nahom Desale er twee van. Zij zijn allebei als vluchteling vanuit Eritrea naar Nederland gekomen, reden voor de vluchtelingenploeg van Marco Polo en hebben zich al bewezen. Desale wist in 2012 achter Cofidis-professional Daniel Teklehaimanot bijvoorbeeld al eens vierde te worden op de nationale kampioenschappen tijdrijden van Eritrea. Daarbij gaf hij niet eens zoveel toe op de profrenner. Met inmiddels de Nederlandse nationaliteit, laat Desale zich nu ook op nationaal niveau meer dan uitstekend zien.

Paralympisch kampioen
Het verhaal van Abraham Gebru is misschien nog wel meer bijzonder. Want bij wie gaat er een lichtje branden bij het horen van die naam? Wellicht mensen die de afgelopen Paralympische Spelen in Rio de Janeiro hebben gevolgd. Daar won hij namelijk het goud na een tumultueuze slotfase, waarin de twee koplopers vlak voor de finish onderuit gingen. Ondanks een afwijking aan zijn been, weet Abraham Gebru zich echter ook kraning te weren in andere koersen. Sterker nog, in 2017 werd hij Nederlands kampioen tijdrijden bij de clubrenners. Dit jaar kwam hij tussen de profs tussen een knappe tiende plaats. Een echte hardrijder dus.

De genoemde renners zijn er drie uit de selectie van BEAT Cycling Club, dat naast met name Nederlanders ook twee Belgen en een Est in haar team heeft opgenomen. De kans lijkt aanwezig dat één van die Belgen, Wesley van Dyck, de Ronde van de Achterhoek rijdt. Het team zal compleet gemaakt worden door Alex Mengoulas en Bas Tietema. Die laatste reed al voor het opleidingsteam van BMC en kwam vorig jaar uit voor de Ierse ploeg An Post Chain Reaction. Het team heeft dus ook de nodige ervaring in huis.

Voor meer informatie over BEAT Cycling Club kun je terecht op hun website www.beatcycling.club.

Foto's: BEAT Cycling Team - De link tussen het continentale team en recreanten is groot, waarbij ze elkaar regelmatich opzoeken. Op de foto boven rechts Nahom Desale en op de foto onder rechts Bas Tietema.