Slag om NorgMet nog ruim een week tot de Ronde van de Achterhoek, werd in het noorden van Nederland zaterdag de Slag om Norg verreden. Die wedstrijd gaat net als de Achterhoekse klassieker over gravelstroken en is inmiddels uitgegroeid tot een klassieker op UCI 1.1 niveau. Waar Jan-Willem van Schip namens het pro-continentale Team Roompot-Nederlandse Loterij de overwinning voor zich opeiste, toonden ook heel wat renners zich die in de Ronde van de Achterhoek zullen starten. Zij bombarderen zich daarmee direct tot favorieten voor de winst in Gendringen.

Van Schip versloeg in Norg de Amerikaan Robin Carpenter (Rally Cycling) in een sprint met twee. Het duo was in de finale weggereden uit een kopgroep van zeven renners, die de finale van de koers kleurden en de achtervolgers geen kans gaven om terug te komen. Op slechts negen seconden van het duo aan kop, wist Rick van Brede derde te worden. De renner van Monkey Town staat ook op de voorlopige startlijst van de Ronde van de Achterhoek en lijkt daarmee direct één van de grote favorieten.

Waar de renners uit de kopgroep het dus haalden, kwam Cees Bol (SEG Racing) met een tegenaanval nog dichtbij. De talentvolle Nederlander heeft inmiddels al een tweejarig contract getekend bij Team Sunweb, waarvoor hij dit najaar als stagiair al enkele wedstrijden zal rijden. Hij staat vooralsnog echter ook op de startlijst van de Ronde van de Achterhoek en is daarmee zeker een kanshebber volgende week. Bol kwam in de Slag om Norg vanuit een tegenaanval namelijk nog tot op dertig seconden van de laatste renner uit de versplinterde kopgroep.

Nederlandse continentale renners
De renners uit de Nederlandse conintentale ploegen, die allemaal van start gaan in de Ronde van de Achterhoek, deden het in Drenthe in ieder geval zeker niet slecht. Ook Marten Kooistra (4e, SEG Racing), Luuc Bugter (5e, Delta Cycling), Ivar Slik (8e, Monkey Town), Marijn van der Berg (9e, Delta Cycling), Jasper Ockeloen (12e, Monkey Town), Joey van Rhee (14e, Monkey Town), Daan Hoole (15e, SEG Racing), Peter Schulting (17e, Monkey Town), Jelle Wolsink (19e, Vlasman) en Rick Ottema (20e, Alecto) eindigden bij de eerste twintig renners.

Foto: @jolanda_schansjolanda_schans