Bobby Mellendijk 4aNee, favoriet zal hij zichzelf zeker niet noemen en anderen ook niet, maar als volgende week de Ronde van de Achterhoek van start gaat is het maar voor weinig renners zo bijzonder als voor hem. Bobby Mellendijk, 36 jaar oud en bezig aan zijn eerste jaar als elite wielrenner start volgende week zondag vanuit zijn eigen woonplaats Groenlo. En dat voor iemand die in 2010 nog 120 kilo woog en in 2015 pas zijn eerste wedstrijdlicentie had. "Dit zal mijn enige jaar als elite zij en dan deze ronde met de start en ploegenpresentatie in mijn eigen woonplaats; Mooier wordt het gewoon niet!"

Mellendijk begon niet met wielrennen omdat hij direct aan wedstrijden dacht. De reden lag anders. "Ik heb tot mijn vijftiende wel aan mountainbiken en fietscross gedaan, maar toen ik ouder werd kreeg de muzieken ook mijn interesse", legt hij uit. "Dus toen heb ik een paar draaitafels gekocht en ben ik daar helemaal ingerold. Fietsen was op die leeftijd ook niet populair, want de fietscrossbaan in Groenlo ging dicht en voor de rest was er niets op dat gebied. Het draaien heeft me veel gebracht en ik heb op super toffe housepartys mijn kunsten kunnen vertonen, maar dat bracht ook de welvaart met zich mee en dat zorgde er voor dat ik een goeie 120 kilo woog."

Dat moest dus anders. "Van sporten was toe allang geen sprake meer, tot ik in 2010 meende er iets aan te moeten doen. Toen heb ik een iets andere levensstijl aangenomen en dat resulteerde al snel in een goede 90 kilo. Om dat zo te houden ging ik opzoek naar een sport. Wat jongens hier in de buurt begonnen ook met fietsen, dus ik leende op aangeven van mijn pa eind 2013 zijn Moser maar een keer en dat was gelijk een succes. Ik wist gelijk weer wat ik wilde!"

Daarna ging het snel en via eerste de toerclub in Groenlo, RTCG, kwam Mellendijk via Joop Ribbers bij de Stofwolk terecht. In het tenue van die wielerclub reed hij in 2015 zijn eerste wedstrijd, de Ronde van Neede. "Ik werd direct tweede en ja, vanaf toen aan moraal geen gebrek meer! Een jaar later won ik zelfs de Ronde van Eibergen en daar ben ik nog altijd trots op." Met het Cyclingteam Achterhoek waagde hij dit jaar zelfs de stap naar de elite. "Over een maand word ik 37 en met echte ambities ben ik er niet ingestapt, maar de honger om eens een klassieker te rijden was er en via Cyclingteam Achterhoek kreeg ik die kans. Ik vond het wel een nu of nooit kwestie."

Trainen, werken en rusten
Bij dit jaar lijkt het echter ook wel te blijven als het gaat om de elite categorie. "In mijn dagelijks leven als logistiek manager ben ik erg druk en onze pasgeboren zoon Stenn heeft ook de aandacht nodig, dus het is soms passen en meten met trainen, werken en rusten. Maar tot nu toe heb ik  geen spijt. Klassiekers rijden is wel écht wielrennen. De beleving met volgwagens, eten, drinken, et cetera. Het is net weer anders dan anderhalf uur om de kerk heen rammen. Al deed en doe ik dat altijd met veel plezier."

Eén keer zal Mellendijk dus starten in de Ronde van de Achterhoek en dan ook nog eens precies in het jaar dat de koers vanuit 'zijn' Groenlo start. "Met de gedachte dat ik volgend jaar weer amateur zal zijn is dit wel heel bijzonder. Als amateur kun je wel uit blijven komen in de Clubcompetie, maar een vrije klassieker zoals deze is voor mij een eenmalige happening. Als dat dan in combinatie gaat met mijn eigen trainingsgebied, waar ik elk straatje en steentje ken, dan wordt dat op zich al een unieke ervaring. Ik zal van elke kilometer genieten, of het nu regent of de zon schijnt. En zelfs als ik moet lossen zal ik met een big smile het strijdtoneel verlaten."

Bobby Mellendijk 1Reëel zijn
Kansen? Die verwacht hij niet direct voor zichzelf en zijn teamgenoten. "Ik zou al heel tevreden zijn als ik de ronde uit zou kunnen rijden", zegt Mellendijk. "Het niveau zal hoog zijn. Kansen zijn er altijd, misschien zelfs voor ons op een goede klassering, maar dan moet er per toeval iemand mee zitten in een wat grotere kopgroep, maar ook dan zullen we in de finale toch onze meerdere moeten kennen ben ik bang. Ik denk dat we reëel moeten zijn en ook beseffen dat starten in zo'n mooie koers met zoveel kwaliteit gewoon al super mooi is! Al dan niet voor de ervaring alleen al. Slechter word je er nooit van en hier trekken we altijd weer leermomenten uit."

Unieke koers
Mellendijk weet dan ook wel waarom het publiek zeker langs de kant moet staan zondag of mensen er voor moeten kiezen om zaterdag de toertocht te rijden; "De Ronde van de Achterhoek is gewoon een unieke koers, met de beste ploegen van Nederland en een uniek parcours door een super mooi gebied. De afwissling van de stroken gravel en klinkers richting het prachtige Montferland is gewoon top! Ook gezien de hoeveelheid van dit soort koersen mogen we gewoon blij zijn dat de organisatie dit voor een tweede keer op rij voor elkaar weet te boksen."