Rens te Stroet 1Als de Ronde van de Achterhoek op zondag 19 augustus van start gaat, begint Rens te Stroet voor de tweede keer aan een echte thuiswedstrijd. Dat is de koers voor de ervaren renner uit Keijenborg namelijk absoluut. "De GP Lichtenvoorde was in het verleden ook al wel een beetje mijn thuiswedstrijd, maar de Ronde van de Achterhoek komt wel echt dicht langs mijn woonplaats", aldus Te Stroet. En hij komt dit jaar ook nog eens uit voor het Achterhoekse clubteam Sensa-Kanjers voor Kanjers.

Tot vorig jaar reed Te Stroet zeven seizoenen voor het Cyclingteam Jo Piels. Een stap terug, naar het vriendenteam uit eigen regio, deed hem echter nog niet slecht. Zo werd hij in de zowel de Ronde van Overijssel als de Midden-Brabant Poort Omloop, allebei UCI 1.2 koersen, ‘gewoon’ negende. Meerdere ereplaatsen pakte hij daarnaast al mee dit jaar en een overwinning in de Ronde van Ermelo. Wat kunnen we van hem verwachten in de Ronde van de Achterhoek? "Ik loop al zolang mee en er zijn veel jonge jongens in ons team die talent hebben. Die zou ik graag helpen aan een mooi uitslag. Maar als de kans er is en ik zit er toch, dan ga ik het zelf ook zeker proberen."

Dat een clubteam niet kansloos is tegenover de continentale ploegen, dat bewees juist Sensa-Kanjers voor Kanjers vorig jaar, toen Wim Kleiman namens het team de zege pakte. "Er zit ook zeker een kans om te winnen in", meent Te Stroet. "Maar Wim was vorig jaar ook al wel een renner die dit niveau al aankon. Dat zie je dit jaar ook aan zijn rijden en uitslagen. Het was echt geen lucky shot. Er waren op dat moment alleen wel renners die dachten; die clubrenner pakken we wel terug. Hij liet echter zien van niet. Wij hebben in dit team jongens die dat ook kunnen."

'Makkelijker mee sluipen'
Want hoe wordt er volgens Te Stroet naar de clubrenners gekeken? "Als er een groep wegrijdt en er zitten genoeg continentale renners mee, kun je vaak wel wat makkelijker mee sluipen. Daar liggen kansen. Ik ben zelf iemand die van voren koerst en dat verwacht ik ook van anderen. Op die manier probeer ik mijn stempel te drukken en dat is in dit team ook wel een beetje mijn rol. Toch is het ook wel lastig om een voorspelling te doen. Uiteindelijk wil ik graag proberen om de lijn uit te zetten in de finale, maar de jongens moeten het doen en we moeten er dan wel zitten."

Rens te Stroet 2Dat ze bij het Sensa-Kanjers voor Kanjers Cyclingteam graag willen is wel duidelijk. "Hoewel ik zelf die dag niet meekon, heeft de ploeg het parcours al verkend", vertelt Te Stroet. "We zijn er qua voorbereiding al mee bezig, maar staan ook in de Clubcompetitie goed en dat speelt ook een belangrijke rol. Gelukkig zijn veel jongens goed in orde en iedereen wil graag starten in de Ronde van de Achterhoek."

'Anders dan andere koersen'
Zijn eerste kennismaking met de koers deed Te Stroet in 2017 in ieder geval goed. "Het is mooi om langs je eigen woonplaats te rijden en door je eigen trainingsgebied. Op misschien een klein stukje achter Groenlo en Aalten na, ken ik alle wegen. Daarbij is dit een super mooie wedstrijd, die ook echt wel wat anders is dan andere koersen. Ze proberen echt een parcours te maken dat lastig is, met veel bochten, gravelstroken en klinkerwegen. Dat maakte het extra mooi en extra lastig."

Foto boven: Rens te Stroet rechts