Alecto Cycling Team

Aan de Ronde van de Achterhoek doen op zondag 19 augustus vijfentwintig teams mee. Ploegen van het continentale niveau en van clubniveau. Maar wie zijn die ploegen eigenlijk en op welke renners moeten we letten? De komende weken lichten we er een aantal teams uit, zodat jullie bij de start van de koers in Groenlo weten wie de favorieten voor de zege zijn en welke renners je zeker in de gaten moet houden. Nadat we in het eerste deel aandacht hadden voor clubploeg VolkerWessels-Merckx, kijken we ditmaal naar het continentale team Alecto.

De naam Alecto Cycling Team zal nog niet bij iedereen een lichtje doen branden. Toch bestaat de ploeg al jaren, echter onder een naam die veel meer mensen kennen; BabyDump Cyclingteam. Maar waar BabyDump afhaakte, vond teammanager Piet Rooijakkers in Alecto een mooie vervanger. Het blauw, wit en geel van het nieuwe tenue begint inmiddels al snel herkenbaar te worden. De ploeg toont zich namelijk nadrukkelijk.

Een belangrijke rol in het team, als het gaat om de prestaties, is in 2018 weggelegd voor Rick Ottema. Hoewel er nog een wedstrijd te gaan is, heeft hij de overwinning in de Topcompetitie al beet. De voorsprong van Ottema op de eerste achtervolger, Harttijs de Vries, is groot. Ook wist de coureur uit Groningen dit jaar ook al meerdere koersen op zijn naam te schrijven. Met de Ronde van Groningen en de Ronde van Limburg daarbij ook twee mooie klassiekers. Met een zevende plaats in de editie van vorig jaar, beweest Ottema bovendien al dat hij ook in de Ronde van de Achterhoek goed uit de voeten kan.

Bas van der KooijSprinttalent
Maar er zijn voor de ploegleiding meer paarden om op te wedden. Daar is de jonge Bas van der Kooij (foto links) er één van. Hij timmert als sprinter hard aan de weg, zo bewees hij afgelopen zondag wel. In de Antwerpse Havenpijl, een Belgische wedstrijd op het UCI 1.2 niveau, reed  van der Kooij naar een mooie derde plaats. Dat deed hij halverwege juni ook al in de Deense koers Fyen Rundt, dat zelfs de UCI 1.1 status heeft. Ondanks vele ereplaatsen, ontbreekt een zege echter nog wel.

Ervaring
De jonge renners bij het Alecto Cycling Team kunnen naast de ploegleiding, ook bogen op de ervaring van René Hooghiemster (foto boven). De sterke Fries combineert zijn werk als eigenaar van sportkledingmerk Lawi met zijn wielercarrière en dat gaat hem op zijn zachtst gezegd niet slecht af. Dit voorjaar stond Hooghiemster er bijvoorbeeld direct, met zowel in de Ster van Zwolle als de Ronde van Groningen een derde plaats. Hij lijkt ook bij uitstek een renner die goed kan scoren in de Ronde van de Achterhoek.

Of het nu één van de bovenstaande renners is of nog een ander, duidelijk is wel dat we het Alecto Cycling Team van voren mogen verwachten in de koers. Alvast meer lezen over het team? Bezoek dan eens hun website alectocyclingteam.nl.