Gert Jan BosmanAan de Ronde van de Achterhoek doen op zondag 19 augustus vijfentwintig teams mee. Ploegen van het continentale niveau en van clubniveau. Maar wie zijn die ploegen eigenlijk en op welke renners moeten we letten? De komende weken lichten we er een aantal teams uit, zodat jullie bij de start van de koers in Groenlo weten wie de favorieten voor de zege zijn en welke renners je zeker in de gaten moet houden. In dit eerst artikel het Twentse clubteam VolkerWessels-Merckx, dat graag door wil groeien naar het continentale niveau.

Waar twee Achterhoekse teams aan de start verschijnen, is de Ronde van de Achterhoek voor de renners van het VolkerWessels-Merckx Cycling Team toch ook wel echt een koers in de regio. Het team dat gevormd werd uit de eerdere clubcombinatie tussen AWV de Zwaluwen, CRT Raalte en CC'75 Nijverdal, heeft nog altijd veel Twentse renners in de gelederen. Met Hengeloër Jelle Wolsink, woensdag nog winnaar in de Ronde van Zutphen, zag de ploeg onlangs één van de smaakmakers vertrekken naar een continental team. Dat wil echter niet zeggen dat de ploeg niet over voldoende kwaliteiten beschikt.

In de klassieker op 19 augustus zou het team zomaar eens hoge ogen kunnen gooien, waarbij het voor een eventuele massasprint zelfs een absolute topfavoriet in huis heeft; Jeff Vermeulen. De 29-jarige noordeling weet ook wat winnen in de Achterhoek is. Nadat hij een jaar ervoor tweede werd, schreef hij in 2013 de GP Lichtenvoorde op zijn naam. Met overwinningen in onder meer Olympia's Tour, de Parel van de Veluwe, Ster van Zwolle, Ronde van Groningen en Omloop van de Glazenstad, stopte de zegeteller in de afgelopen jaren niet. Dit jaar was Vermeulen onder meer de beste in de Ronde van de Kerspelen en werd hij tweede op het NK voor elite renners zonder contract.

Volker Wessels 2Offroad specialist Bosman
Maar of het een massasprint wordt in Gendringen, dat is toch wel zeer de vraag. En waar Vermeulen ook lang mee zal kunnen op de gravelstroken, keien en kasseien, is een ploeggenoot van hem daar misschien nog wel meer geschikt voor. Gert-Jan Bosman, van origine ook een noordeling maar tegenwoordig woonachtig in Nijverdal, is een specialist op offroad terrein. Niet voor niets, want Bosman legde zich in het verleden vooral toe op het veldrijden. Nu is hij één van de steunpilaren in het team. Met in 2013 de zege en een jaar eerder de tweede plaats in de Slag om Norg, bewees Bosman al dat hij goed uit de voeten kan in wielerkoersen met offroad stukken.

Talent en ervaring
Buiten de twee genoemde renners kan men bij VolkerWessels-Merckx rekenen op een mix van talentvolle en ervaren renners. Daarbij hebben ook Rochéz Harbers en Stan Wijkel een goede sprint in de benen. Henk Wildeman en Jasper Plender brengen de nodige ervaring met zich mee en kunnen het team helpen richting succes. Wie alvast eens kennis wil maken met het team kan een kijkje nemen op www.volkerwessels-merckx.nl.

Foto boven: Gert-Jan Bosman in de gele trui, nadat hij midden april het algemeen klassement van de Arden Challenge won.