Nieuws 2018 KanjersEen betere start kon vorig jaar eigenlijk niet voor de Ronde van de Achterhoek. De wedstrijd had een heel sterk deelnemersveld en het werd een mooie koers, maar een grote kers op de taart was toch wel dat de overwinning naar een Achterhoeks team ging. Wim Kleiman greep de zege namens het Sensa-Kanjers voor Kanjers Cycling Team. “Zoiets kun je niet regisseren, het gebeurt”, kijkt Arjan Ribbers terug. Hij is ploegleider bij het team en daarnaast betrokken bij de koers. “Dit jaar willen we ons met het team opnieuw laten zien.”

Het was voor Ribbers een grote wens om de Ronde van de Achterhoek, die van 1969 tot en met 1988 ook al onder dezelfde naam werd verreden, weer op de kalender te krijgen. “Ik ken de Ronde van de Achterhoek nog uit de tijd dat mijn vader nog fietste”, vertelt de nu in Eibergen woonachtige oud-renner. “Bij ons thuis leefde het vroeger enorm. Zelf heb ik hem nooit kunnen rijden, maar mede daarom was het wel een wens om hem terug op de kalender te krijgen.”

En terug op de kalender, dat is de Ronde van de Achterhoek. “Een begin kwamen er eigenlijk doordat we met Sensa-Kanjers voor Kanjers bij Olympia’s Tour bezig waren en de Achterhoek aandeden. Daar kwam ik in contact met Jan Vreeman en Gerard van Balveren. Toen is het balletje gaan rollen. De afgelopen twee jaar zijn we keihard aan het trekken geweest om het voor elkaar te krijgen, met als resultaat vorig jaar de eerste editie. Dit jaar hopen we op een vervolg, waarbij het ook meer en meer moet gaan leven.”

Meer aanzien gekregen
Dat juist zijn eigen team met de winst aan de haal ging in 2017, als clubploeg tussen een hele boel continentale teams van een op papier hoger niveau, had Ribbers ook niet durven dromen. “We zaten vorig jaar al wel in een goede flow, waarbij Wim al tweede werd in de Hel van Voerendaal. Het najaar is voor ons sowieso vaak een goede periode. Maar dat hij won was wel een mooie verrassing. We hadden als ploeg ook nog niet eerder een vrije klassieker gewonnen. Die zege in de Ronde van de Achterhoek heeft er ook wel aan bijgedragen dat we als clubploeg meer aanzien hebben gekregen, waardoor we ook makkelijker bij andere wedstrijden binnenkomen.”

Nieuws 2018 Kanjers 2'Iedereen wil rijden'
Natuurlijk, binnen het Achterhoekse team leeft de koers ook echt. “Vorig jaar kwam daar ook nog bij dat we in Aalten van start gingen, waar onze ploeg ook vandaan komt”, vertelt Ribbers. “Dat werd direct als heel speciaal gezien. En je merkt het ook bij bijvoorbeeld ons ploegpresentatie; iedereen wil rijden en er goed zijn. Wat dat betreft is dat voor mij als ploegleider nog een probleem, want we hebben maar plek voor zes renners in de wedstrijd en er willen er achttien rijden. Bij de Achterhoekse jongens leeft het zeker, maar we zullen uiteindelijk zeker kiezen voor de sterkst mogelijke opstellen, want het is een belangrijke wedstrijd voor ons.”
'Echt weer laten zien'
Winnen is dus weer de verwachting? “Het doel is niet meteen om de koers weer winnen, dat was vorig jaar al wel heel bijzonder. Maar we willen onszelf wel echt weer laten zien als Achterhoeks team, door opvallend en aanvallend te koersen. In ieder geval willen we deel uitmaken van de finale. We hebben kwaliteit genoeg in de groep, dus het zou me bij wijze van tegenvallen als we niet meezitten in de finale. Iemand als Rens te Stroet (Keijenborg), die door een groot deel trainingsgebied komt, moet dat kunnen en ook een renner als Mark Schreurs (Aalten) is erg gemotiveerd. Het zou me verbazen als we ons niet weten te tonen.”

Foto's: Sportfoto.nl - Op de foto boven valt Arjan Ribbers Wim Kleiman in de armen na de winst in de Ronde van de Achterhoek 2017, op de foto onder het Sensa-Kanjers voor Kanjers Cyclingteam voor de start in 2017.